top of page

El projecte

​"Deixa que els infants siguin autèntics, que es moguin, que sentin com es mouen, valorant-los pel que són". 
Magda Gerber
El projecte educatiu​

 

Teepee és un espai que acull infants entre els 4 mesos i els 3 anys d'edat, com una segona llar, preparat per ells/es, amb materials naturals i nobles i on volem que cada infant se senti estimat, comprès i benvingut...com a casa! 

 

L'acompanyament que oferim al Teepee es basa en una pedagogia activa i una criança respectuosa; el nostre projecte educatiu està inspirat en les metodologies elaborades per autors com Emmi Pikler, Maria Montessori, Loris Malaguzzi i d'altres. 

Totes aquestes pedagogies tenen característiques comunes, com ara respectar els temps de cada infant, deixar que sigui el nen/a qui guiï el procés d’aprenentatge, segons els seus interessos i predisposicions, proporcionar als infants les eines perquè aprenguin per ells mateixos a través de la descoberta, fomentar l'autonomia i acompanyar tot aquest procés d'una manera respectuosa i amorosa.

Grup petit i heterogeni​
​

Per poder donar una atenció de qualitat i poder respondre a les necessitats de cada infant, la rátio del nostre grup és de 5 infants per acompanyant, com a màxim. 

D'aquesta manera també garantim que cada infant rebi una quantitat elevada d'estímuls lingüístics, element clau per l'aprenentatge de la llengua anglesa.

​

El grup és únic i heterogeni, és a dir que el formen infants d'edats diferents. El fet de barrejar les edats aporta molta riquesa a tot el grup; com en una família, els petits conviuen amb els grans i d'aquesta manera aprenen la cura pels més petits, el respecte cap a l'altre, l'empatia, l'anticipar-se a les necessitats de l'altre. Els grans esdevenen referents i font d'aprenentatge pels petits, que se'ls miren amb els ulls plens d'admiració.

IMG_20200128_111708.jpg
Perquè heterogeni?

"Els infants d'edats diferents que juguen lliurement entre ells poden mirar cap enrere des d'on venen i endavant cap a on van".

​

Kristin Stoddard

IMG_20180823_113813.jpg
l'entorn i l'amor per la natura

 

L'entorn natural i realitat del poble formen part del projecte educatiu; des de Teepee donem molta importància als materials que utilitzem, sobretot naturals i ecològics. Per aquest motiu, les estones a l’aire lliure tenen un rol rellevant durant el dia a dia de Teepee, tant sigui al nostre jardí com a l'exterior. Aprofitant l'entorn del nostre poble, aproximadament un cop a la setmana sortim a explorar els espais que ens envolten, el bosc de la Fournier, el riu Congost, el barri de Querol, el barri de Dalt, els parcs, la biblioteca, etc. 

A més, el mobiliari, els objectes i les joguines presents a l’espai estan fets principalment amb materials naturals (fusta, roba, vímet, llana, etc.).

Tot el projecte té un caire ecològic, ja que donem molta importància a educar els infants pel respecte de l'ambient, evitem qualsevol objecte de plàstic i reduïm els productes d'un sol ús el màxim possible.

la importància del moviment lliure

 

Al Teepee donem especial importància al treball de la doctora Emmi Pikler, experta i estudiosa del moviment dels infants durant les primeres etapes de vida. L'espai és obert i està equipat amb materials de fusta que fomenten el moviment autònom en totes les seves variants: reptar, gatejar, posar-se de peus, desplaçar-se lateralment, pujar, baixar, escalar, relliscar, etc.

Respectem profundament els temps de desenvolupament motor de cada infant, acompanyant-los des de l'empatia, la confiança i la paciència. La doctora Pikler va observar que els infants assoleixen totes les etapes del moviment per si sols, sense necessitar la intervenció de l'adult; com és d'esperar, cada infant ho fa amb uns temps diferents.

Per tant, a la nostra pràctica diària, mai forcem l'infant a assumir posicions que encara no ha aconseguit per si sol (estació asseguda, bípede, etc.). Acompanyem el procés de cada infant amb la nostra presència, amb amor i donant suport i ajuda quan calgui. D'aquesta manera, els infants no només es mouen d'una manera harmoniosa, segura i coordinada, sinó que també adquireixen seguretat en ells mateixos, confiança, resiliència, tolerància a la frustració...tot un seguit de dons que considerem molt importants també per enfrontar-se als reptes que la vida els oferirà.

Si donem als infants prou espai i possibilitats de moviment lliure, es mouran d'una forma tant preciosa i lleugera com ho fan els animals: els seus moviments seran àgils, senzills, confiats i naturals. 

Emmi Pikler

bottom of page